Sebenarnya, mereka-mereka ini adalah pemain meriam tanah generasi muda.
Kesinabungan tradisi letup-letup...
Batang buluh yang kering digunakan untuk mencucuh meriam. Hujung buluh itu direndamkan dalam minyak tanah sebelum dibakar. |
Seorang 'srikandi' yang melarikan diri sejurus sebelum meriam diletupkan. Oleh kerana aku ambil fotonya, bermakna kedua-dua belah telinga aku terdedah kepada letupan dan menjadi bingit seketika |
Antara keburukkan bermain-main dengan karbaid ialah badan berbau karbaid, mata dan hidung jadi pedih kerana asap karbaid jika tersedut adalah sangat berasid.
Karbaid biasa digunakan di kampung-kampung sebagai bahan pemangkin untuk peram buah cempedak atau pisang... kegunaan lain ialah untuk meriam.
.
12 comments:
yer yer karbaid menghasilkan ethylene, enzim untuk buah masak...
*mana gambo meriam tengah meletup...???!!!
tgk penyepit tu aku teringat ke ayam percik..
.
kat mana ada jual kabait?
sepa,
aku cuba gak ambik tapi tak sempat. cuma nampak debu terbang je. kalau malam mungkin boleh...
TM,
besor giler penyepit tu.... ayam belanda percik kut...
Doc,
kat kedai runcit di kampung2 masih ada, kedai peraih buah mesti ada.
jap, pesal tanya? nak buat meriam gak ke?
kecik2 saya pon maen meriam tanah.. tin susu adek jadi mangsa yee...
dan karbaid tu dulu adalah murah...
kena kayu beluti kat montot gan arwah abah sebab ikot along mean meriam... ahahaaa
CPL,
pesal abah marah?
ooo.... kamu kecil lagi ek...
Kadang2 kami masukkan karbaid ke dalam lubang tikus atau lubang apa-apa dan curahkan air dan letupkan.... hahahaa
abah risau kot.. anak dara dia lasak bebeno dah rupe budak jantan..huhu..
CPL,
hehehe..... tak dapat nak bayangkan camner comotnya ko masa tu...
akuuuu.................elerjik munyik meriam..kecuuuttttt
LadyD,
aloolooohhh... ciannyer...
pekup la telinga pejap-pejap. Mata buka sebab nak tengok api yang keluar tu.... hahaha
hahahaaaa....
rahsia!!
Doc,
ko nak peram buah cempedak eh...
Post a Comment