Monday, September 2, 2013

Kesahkan anak-anak orang... lagi..

.

Nak cuba bermain-main dengan cahaya dan gelap...
Cahaya ambien, sesetengah orang kata...






.

9 comments:

CiKPuaNLawA said...

cantek kottt..... ;)

sepa said...

cahaya ok... ada panas2 sikit. cahaya itu menyuluh dari atas, maka di dahi itu seolah disimbah cahaya mengalir turun ke kelopak mata, terhenti di tulang pipi...

anak orang yang di foreground dapat sikit tempias cahaya itu, di lekuk mata di muka kanannya, (yang tak nampak muka itu), seperti disapu oleh cahaya juga... ini yang tak bestnya, sebab focus teralih pada dia jugak...

satu perkara yang terasa benar, cahaya itu seolah lebih kuat terpancar di cuping telinga kanan objek utama... seolah apabila melihat objek, mata tertarik dan terarah ke arah telinga itu...

oya, satu lagi... tentang latarbelakang yang berkecamuk. ada kipas, ada renda yang nampak terang mencuri pusat focus, dan yang lebih menggangu ialah warna terang cetakan 'watermark' pemilik foto ini, di sudut kanan bawah...!

secara keseluruhan, gambar ini menarik sebenarnya, kerana terserlah keaslian objek utama, iaitu keaslian dan kemulusan anak orang berbangsa melayu, kulit sawo matang nampak menonjol kaler sawo matang itu... ditambah dengan posisi posing yang seolah ada sifat ingin tahu, cara duduk yang sopan teratur, satu sifat yang sering ada di kalangan orang melayu...

sekian saja ulasan yang bersahaja dan jujur dari aku yang tak punya kumira (melainkan kumira henpon Samsung-y)...


.

Nizam.Ariff said...

Cpl,
Comel dan bersahaja...

Sepa,
Aku perasan yg object kat blkg tu mengganggu tapi aku tak boleh nak alih tanpa mereka perasan aku candid...

Dan aku tak ada kelengkapan sfwar utk buang objek objek tu...

Jadi, itulah sahaja yg mampu aku persembahkan...



Dr Singa said...

nengok tv jangan dekat sangat dik!!

Nizam.Ariff said...

Dr Singa,
baek akakdokter... adik akur... hehehe

erma fatiha Muhammad said...

salam menyinggah.

betul jugak kata sepa. Too many distractions. kan.?

Nizam.Ariff said...

erma,
haah... tapi aku tak ada cara nak buang...

Syed said...

Pencahayaan macam tu sgt best kalau buat portraiture :)

Cool shot bro.

Note: Me learning a lot from sepa :)

Nizam.Ariff said...

Syed,
candid bro.. payah nak buat setting kat belakang tu..