Monday, April 15, 2013

No one will do for you... Do it yourself

.
Beberapa hari nan lalu, kawan-kawan ada bercerita tentang filter buatan sendiri
Kemudian, aku ke SpaceU8 di TTDI.
Dan aku masuk ke kedai DIY yang agak besar di tingkat 1.
Dan aku terjumpa ini...


Jenis kaca 4 segi...

Jenis kaca bulat-bulat...

Tapi aku tak pasti sama ada 'kaca' itu benar-benar kaca atau pun plastik sahaja...
Maknanya, kalau ada sesiapa yang berhajat nak buat filter sendiri, cari di kedai DIY sahajalah.



.

21 comments:

CiKPuaNLawA said...

buleh guna ni...

selalunya kopek spec mata 10 ingget tu ja buat filter....

ingat nak cari satu yg ala2 poloraised punya.... 10 inget dapat sepasang filter... hehehee...

Nizam.Ariff said...

CPL,
yang ni tak ke gelap sangat?
Takut langsung tak nampak apa-apa...
Tapi harganya baru RM3 lebih je...

Dr Singa said...

buatkan akak satuuu..

* kedip kedip mata*

Nizam.Ariff said...

Dr. Singa,
mana la aku tau buat...
baru nak cakap suh akak buat dulu tgk cemana cara nak buatnya... kat TTDI dah tu kan? sepelaung je kan? hehehe...

tasekM said...

silalah tau buat.
buatkan utk aku jugak.


.

CiKPuaNLawA said...

boleh... nnti setting nya boleh guna long shutter tu...

tghr pon boleh amek gambo air kabus2... hahahaa...

dah beli blom...?!

Nizam.Ariff said...

TM,
suh Dr. Singa buatkan...
aku tak tau cemana nak sangkutkan kat muncung lense nanti tu... hahaha


CPL,
aku blom beli
sebab tgh fikir cemana nak letak kat muncung lense... takkan nak cellotape je... gitu ek?

CiKPuaNLawA said...

haisshhh....

kita buat dia banggg....

getah tempe jawa pon bolehhh...!!!!

alamak ade org jawa tak kat sini...

larikkk..!!!!

Nizam.Ariff said...

CPL,
Aku jawa... !

Kah kah kah...

CiKPuaNLawA said...

kite orang ade project... (saya dgn kak Dr Singa..)..
kalau mau join ... sila kan...

tapi jgn lupa bawak getah tempe jawa..!!!

ermm kalau lens already 52mm..
ok boleh ja share dgn kite org...

Nizam.Ariff said...

CPL,
seperti biasa... antisosial
hmm...nak cari alasan apa lagi ni ... hahaha

Telor Power said...

Nanti bagitau cara membuatnya eh...

Nizam.Ariff said...

Telor Power,
Aku pun nak tau gak

sudipVSsenduk said...

filter air ke? (soalan bingai)

Nizam.Ariff said...

Sudip,
fikter untuk tapis zarah2 cahaya atau foton agar hanya sedikit foton yang berjaya melepasi saringan dan menghentam plat foto dalam kamera... jawapan saintifik... hehehe

Kesuma Angsana said...

mmg fail bab2 ni ! hehehe

Nizam.Ariff said...

KA,
aku pun belum cuba..

Dr Singa said...

ko memmmmmangggg anti sosial!!
alaaa... dengan geng ' main bagi-bagi' je... kita-kita je..
jom..

nanti kita orang bawak filter kita orang
ko bawak mendalah tu.. dengan getah tempe..

Nizam.Ariff said...

Dr Singa,
Tak maaooooo.....

sabtu ahad ni nak basuh rumah, orang nak massuk sewa... keh keh keh...

sepa said...

nak Tanya. ko beli, tak.??!

Nizam.Ariff said...

sepa,
macam biasa... tak beli!
aku dulukan mana yang perlu...