Saturday, May 5, 2012

Panning tengah-tengah malam ?

.

Foto ini boleh dikategorikan sebagai 'panning'?
Atau hanya 'pening'?


f/5, 1/1.3" (0.77sec), ISO-250, f-length 34mm


Sebenarnya, aku ambil foto ini jam 2.15am.
Aku berjaga kerana malam ini hujan dengan kilat sabung-menyabung.
Aku berhajat nak ambil foto kilat tapi kilat main belah-belah atas awan.
Yang dapat hanya cahaya terang benderang dan bukannya kilat yang berakar.

Entah macam mana, ada sebuah kereta sedang elok di atas jalan.
Tiba-tiba teringatkan kisah 'panning' si Sepa.
Cepat2 aku set shutter speed 1/1.3, aku main agak je sebab nak kejar kereta tu.

Jalan basah. Itu sebab nampak biasan lampu di atas jalan.







.

10 comments:

sepa said...

canteeeekkk... i like.

buat lagi brader. :)

sepa said...

eh. satu lagi. yang zoom-in ke zoom-out, yang nampak cam masuk time-machine, ko buat la jugak... :)

tasekM said...

tak sempurna tapi dh nk jadi tu.








komen je pandai.
yg aku tak buat2 lagi...

kehkeh.

.

Aku said...

sepa,
... nanti aku try zoom in/out lak.. tapi itu biasa je la...tak mencabar..




TM,
hmmmm..komen jer... maleh la dah nak buat.

ASH said...

tak berapa jadi lagi...tapi dah ada gaya dah tu...

Aku said...

Ash,
hah... baru ada semangat balik komen camni.. keh keh keh

gadisBunga said...

cantik. cantik!

kilat berakar sekarang ni main cak cak je kot. aku tak penah dapat lagi. hu~

Aku said...

GB,
aku rasa kilat berakar dah takut nak jejak bumi... sebab bumi dah tak sesuci dulu.. hahaha

sepa said...

apa la ko Dino...!!!

kat bandar memang susah nak carik kilat berakar,
sebab sekarang orang buh 'lightning arrester' yg
boleh neutralkan cas sejauh 2km radius.

nak kilat yg berakar, kena berada sekurang2nya 2km dr bandar, kot.!

Aku said...

sepa,
ye ke??????

patutlahhhh!!! ceit! ilmu aku tak sampai ke tahap tu.

GB, jom masuk hutan cari kilat berakar!