Sunday, May 20, 2012

It's liquid dynamic...

.

Tema pada kali ini ialah 'bermain-main dengan warna dan cahaya'.
Bukan setakat cahaya yang biasa-biasa
tetapi ianya mekanik bendalir


Pergerakan 'Brownian' oleh gelembung udara dapat dijejaki dengan shutter speed yang lambat. Tak sangka sungguh ianya seperti api biru...



Snap shot gelembung udara yang membias cahaya biru lembayung


ianya seperti gula-gula kristal yang sedap kalau dihisap, di sedut atau dijilat...





.

8 comments:

tasekM said...

gambar 1st tu ingat bulu2 benang...

Aku said...

TM,
cantik tak?

Macam carpet bulu-bulu panjang tu...

gadisBunga said...

cantik la. kat mana ko buat eksperimen ni?

Aku said...

GB,
kat Pusat Sains Negara...

sepa said...

ari nih ada tak ko ambik gambo eclipse.?!

"
May 21, 2012. The sun and moon will align over the earth in a rare astronomical event - an annular eclipse that will dim the skies over parts of Asia and North America, briefly turning the sun into a blazing ring of fire.
"

Aku said...

Sepa,
aku tak tau lak...

alaaa... kalau aku tau pun, lensa aku tak cukup power nak shoot. filter pun tak ada....

gadisBunga said...

eclipse tu kat semenanjung tak nampak la...

Aku said...

GB,
Ooooo... patutlah elok terang je semalam....