Sunday, May 6, 2012

Khazanah malam...

.

Atas permintaan Sepa tentang zoom-out, aku buat 2 foto ini.
Aku buat tengah malam sambil mencari tahi bintang kalau2 ada.
Tak ada.
Biasanya tahi bintang senang nampak jam 4-6am.
Nanti aku cuba...











.

9 comments:

tasekM said...

ooo... gini ke yg sepa maksudkan zoom in zoom out tu.
aku dh salah faham la maksudnya..




.

ASH said...

perghh...pandai la ko!

Aku said...

TM,
ko ingat yang macam mana lak ni?
Ada cara lain ke?


weh.. bila la nak merasa lense panjang ko tu.. cepatlah tembak masuk blog ko...




Ash,
tangan tak bedung kak. kalau tangan stabil, titik focus tu sepatutnya tajam...

gadisBunga said...

siyes ke kul 4-6 boleh nampak taik bintang?

Aku said...

GB,
dulu-dulu masa aku kecik dulu biasanya aku lepak kul 4-6 am, banyak tahi bintang aku boleh nampak...

sepa said...

TM, yer. inila maksud aku.

Dino,
menarik eh ko buat. ada drama. ada bendera,
ada pokok kelapa... jeles aku, eh.

:)

*foto kedua tuh lebih menjadi sebab lense ko sempat berenti di objek (pokok kelapa...)

duludulu, masa aku ambik shot teknik nih, aku praktis
putar lense ngan sekali putar, spy tak berketakketak...
focal length aku buh lebar sket spy time imej yg last
dicapture, jadi jelas...

:)

Aku said...

Sepa,
aku seriau nak putar lense sebenarnya, sebab aku takut rosakkan dia punya gigi gear. maklumlah, dia tengah shutter tetiba zoom dan fokus berubah...

tak rosak ek?

sepa said...

aku rasa tak le...

aku pernah bukak kamera Zenit tuk servis.

lense bahagian lense,
shutter belah dalam.
tak berkaitan secara mekanikal.

yg jenis electronically controlled, aku tak pasti.

Aku said...

sepa,
ini electronic kontrol.. siap boleh pilih nak manual atau auto.

jadi, kalau aku ubah zoom time butang shutter tu aku hold, dia autofokus. So, bayangkan kalau dia dah elok fokus tetiba aku ubah zoom cepat2, mesti kelam-kabut electronic tu nak cari titik focus baru...