Sunday, May 6, 2012

Cahaya yang menerobosi atap hutan...

.

Panah-panah putih meluncur dari langit,
menembusi dedaun,
menikam mata aku yang terpana,
ketika cuba memahami maksud " apa itu cinta? "






Perghhh.. ayat! Apa-apa pun, aku guna teknik yang sama yang Sepa suruh aku buat, cuma aku pilih subjek dan motif yang lebih kreatif daripada sekadar bermain unsur cahaya dan warna, seperti pokok kelapa di tengah malam kelmarin...






.

13 comments:

hairul392 said...

macamana buat tu.. cantik..

ardz marn said...

perghh.. teruja aku melihatnya..

kadar pulasan lens tu memang kena tepat tepat setengah saat ke?

tasekM said...

ooo... nk kena pulas2 eh..?



.

Aku said...

Dak Ai,
... zoom in lensa ketika petik. tapi kena set dulu elok-elok, kalau tidak nampak putih je semua...




Ardz,
yup. betul tu.
tapi tangan kena stabil. kalau tak, jalur putih cahaya tu akan melengkung.



TM,
aku set shutter speed 1/5s sebab nak kasi masa untuk tangan aku pulas lense. Tapi, kalau siang-siang guna 1/5s, kena la compensate setting exposure, iso dsb...

gadisBunga said...

woh menarik....! aku nak try gak!!!

gadisBunga said...

aku dah try. jadi tapi gegor. tapi nak try lagi pakai tripod lak.

Aku said...

GB,
Wehhhh...!

Mana aci pakai tripod. Aku tak ada tripod... ko kena guna skill tangan je la... heeheheh..

sepa said...

tengkiu tengkiu... terharu aku.
nak jugak ko layan, eh.

cantik ko buat, ar.

kejap. nak tanya. masa putar lense, ko putar manually ka,
atau ko tekan butang tele-wide.?!

aku tanya, sebab lense ko bergerak sama laju, jeh...!


dulu, aku suka guna lampu jalan waktu malam.

:)

sepa said...

aku ada cadangan.

kekadang aku mengada.!

*apa kata ko try shot pen atas meja, yang didepannya ada bukubuku.
bila ko buat camnih, seolah2 buku tuh terbangmelayang... :p

Aku said...

Sepa,
aku punya zoom manual jer...
Jadi, masa aku tekan punat tu aku pusingkan lense serentak dan synchronize...

Aku said...

Sepa,
ye ke?
aku tak banyak buku la...

haniaiman said...

pelagi..pasni meh ajar aku plak.

Aku said...

LadyD,
alaa... setkan speed kat 1/3, lepas tu masa tekan shutter pusingkan je lense tu dari zoom out ke zoom in...

tapi sayugia diingatkan lensa mungkin rosak kalau jenis auto.. aku kata mungkin sebab aku tak pasti mekanisme dalam tu.