Monday, January 16, 2012

The Colours of Twilight Zone...

Jangan betulkan fokus anda. Gambar ini sengaja tiada fokus kerana yang ingin ditonjolkan ialah warna-warna petang...




Samalah dengan foto ini, lihatlah warna-warna petang yang cantik itu... macam pewarna pastel !



Sekali-sekala, tiada fokus adalah fokus seni foto itu. Foto-foto di atas disengajakan tiada fokusnya kerana yang penting ialah kelembutan warna-warna cantik yang muncul dikala petang...

Tekniknya?

Pilihlah satu petang yang indah, pecut kereta anda lebih kurang 110 ~ 120km/j dan minta pasangan anda shoot menggunakan kamera pada telefon bimbit... mudah bukan?




.

7 comments:

haniaiman said...

anda berbakat!..cantik warna 2 pastel tu.

tasekM said...

cantek biru...

Aku said...

haniaiman,
ye ke? terima kasih....



TM,
memang pada senja itu cantik sungguh langit. itu sebabnya aku suruh Mama ambil foto tu...

sepa said...

dulu, kat kcp...

dengan kamera Zenit. aku ambik gambar ranting pokok berlatarbelakangkan masjid kcp dari seberang tasik. aku fokus sharp2 ranting pokok dan kurangkan focal length supaya masjid nampak samar2...
studio di batu gajah tak print.!!! aku tanya tokeh, kenapa tak print.? katanya sebab gambar tuh kabur. cheit.! aku mintak dia print... hehehe...

Aku said...

sepa,
dia selalunya print gambar pasport je... hahaha

sepa said...

itu jam, ko ngan beberapa org lg mintak ambik gambo...

.
:)

Aku said...

Sepa,
ye ke? aku mana ada main gambor-gambor ni... macam medusa, sapa-sapa tengok jadi batu woo.. kakaka