Friday, August 24, 2012

Mayday! Mayday! Mayday! Tolong!!! Aku ada masalah ni.....

.
Sebenarnya, kamera aku yang ada masalahnya...

Masalahnya ialah ada satu garisan gelap di atas foto tu. Kalau landscape, garisan tu kat atas. Kalau aku tegakkan, garisan tu akan turut menegak di sebelah kiri foto... sebagai contoh, lihat foto2 di bawah ini..



1/160s, ISO-100, non-edited


1/200s, ISO-100 , non-edited.



Aku guna secara manual.
Masalah garisan gelap tu akan menjadi lebih ketara kalau shutter speed melebihi 1/125.
Kalau shutter speed aku lajukan sampai ke 1/800 misalnya, garisan gelap itu akan menjadi garisan cerah la pulak berbanding dengan foto yang dah gelap sebab speed laju sangat. Seolah-olah garisan tu 'degil', tak mahu mengikut setting yang aku buat.


Apa masalahnya? Adakah setting dalam menu tertentu yang aku dah 'kacau'?
Atau shutter aku yang bermasalah?
Atau lense aku yang bermasalah?
Aku elektronik kamera aku yang ada masalah?

Tolongin aku deh...!






.

6 comments:

sepa said...

tak bulih tolong la bang. sbb aku tak dak kamera rupa tu.:)

tasekM said...

kes gini org kedai kamera je bulih nolong.
petanda dia nak mintak adik baru la aku syak...
nikon the abg ngah.

hehe.



.

Eny Yusnizar said...

shutter rosak maybe bukaan dia tersekat, pi repair kat kedai

Nizam.Ariff said...

Sepa,
aku akan hantar kedai...



TM,
nak adik baru pun kena menabung lagi la jawabnya... atau.. aku tutup je la blog foto ni sebab tak ada bahan lagi dah... huhuhu




Eny Yusnizar,
Ooo.. aku syak pun shutter dia tu dah tak synchronize... tak boleh laju2...
thanks for the tips...

gadisBunga™ said...

aku simpati.

Nizam.Ariff said...

GB,
terima kasih...
tenangkanlah hati aku ni...