Tuesday, January 31, 2012

Yellow flowers on green leaves... and "daun Mempelas"

Aku suka bunga kuningnya yangberlatarbelakangkan daun hijaunya.... ayam cukup suka makan bunga ni. Manusia boleh makan jugakah?



dan ini pokok mempelas atau mempalas, bunyinya hampir sama dengan ketupat palas tapi bukan. Daunnya kasar atas bawah, kalau dulu-dulu daun ni digunakan untuk menggosok hasil kerja kayu seperti menggosok kertas pasir. Aku selalu gunakannya untuk mengikis kuku menjadi lebih halus dan mulus...






.

8 comments:

tasekM said...

ooo.. itu gunanya daun mempelas.
aku main pijak2 je.

hehe.




.

kucingorengemok said...

ko buat gosok kuku?! cer ngaku sbnrnya ko ni aeron ke mayakaeron?

Aku said...

TM,
Lebih halus dari guna pengasah kuku tu tau...

kena pula dengan air belimbing buluh... bersilau-silau cahayanya....




KOG,
errr... now you know the other side of me... auuu....

sudipVSsenduk said...

yg bunga kuning tu nama botaninya Aracis pintoi, sangat popular digunakan sbg tanaman penutup bumi 5 tahun dahulu..

Aku said...

Sudip,
Pintoi? pelik benar bunyinyer kakaka

haniaiman said...

wey memang tul la namanya arachis pintoi..masa study dulu pon my lecterur ckp nama mcm tu..tapi seyes, memang cantik.


kuning..ehem..

Azira Mohamad said...

sy pun suka gosok kuku dgn daun mempelas tuh..lps gosok kuku jd kesat sket tp..heeee~

Aku said...

Azira,
hmm... ada perkataan 'tapi' diakhir ayat.... ni mesti org Johor... kakaka